Acar ini memang sudah lama dikenali ramai..ia amat sesuai untuk dihidang bersama dengan nasi minyak, nasi beriani dan lain-lain, tetapi bukan semua orang menggemarinya...bagi mereka yang mencari-cari
resepi ini boleh mencubanya
Acar Bombay
Bahan2:
1 biji nenas separuh masak (guna nenas serawak..sedap)
Segengam udang kering
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1 s/t biji sawi
5 biji buah pelaga
10 biji lada masak/lada api
1 biji bawang besar )
2 ulas bawang putih ) dimayang halus
1 in. halia )
sedikit minyak utk menumis
Gula secukup rasa
Garam
Cara-cara memasak:
1. Nenas dibuang kulit dan hidung dibersihkan dan dipotong-potong ikut suka, toskan airnya
2. Panaskan minyak tumis bahan-bahan yang dimayang, kulit kayu manis, bunga lawang,
buah pelaga & udang kering biar kekuningan dan wangi
3. Masukkan nenas biar layu sedikit bubuh sedikit air (terpulang kalau hendak berkuah, letak air lebih)
4. Rasa lah garam gulanya...kalau hendak lebih sedap lebihkan sedikit gula
5. Akhir sekali hias lah dengan lada potong
6. Sedia untuk dihidang dan dimakan
No comments:
Post a Comment