Bahan2:
1 bungkus mee kuning
200 gm Daging (kalau bleh daging batang pinang)
200 gm ayam
1 bungkus kek ikan
1 kg kerang (yg telah diebus dn dikupik kulit)
3 s/b serbuk kari daging (serbuk kari baba's)
2 s/b serbuk kari ikan
Kulit kayu manis
beberapa biji buah pelaga
bunga lawang
2 labu bawang besar )
3 biji bwang putih ) dikisar halus
1 in halia )
lada kering utk cukup pedas )
400 ml santan pekat
1/2 tin susu sejat
garam
2 ketul kiub perasa ayam
Sedikit minyak untuk menumis
Hiasan:
Sawi )
Taugeh ) di celur
Tauhu goreng
Bawang goreng
Lada merah )
Tomato biji ) dihiris
Telur rebus
Daun sup/bawang
Cara membuat
1. Panaskan minyak tumis bahan kisar hingga naik bau masukkan kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang, setelah itu masukkan rempah2 kari yg telah dibancuh dgn sedikit air biar seketika
2. Sementara itu basuh daging, ayam dan kek ikan...masuk ke dalam bahan tumis td kacau sebati dengan rempah tumis, setelah itu masukkan santan dan susu sejat, ikut lah cair mana yg kite suka, bubuh garam dn perasa kiub ayam biar sampai mendidih dan daging empuk
3. Rasa lar lemak garamnye dan akhir sekali baru masukkan kerang biar sekali didih lagi dan tutup api
4. Hidangkan mee bersama bahan hiasan tadi berserta dengan kuahnye
No comments:
Post a Comment