Bahan-bahan :
500 gm cream cheese (Anchor)
150 ml susu segar (fresh milk - Dutch Lady)
100 gm butter
2 biji telur
2 kuning telur
200 gm gula kaster
160 gm tepung (soft flour)
Cara membuat :
Cream cheese dan mentega di pukul hingga pekat (creamy)..masukkan gula
kastor pukul lagi hingga ringan dan gebu.
Kemudian masukkan telur kuning satu persatu hingga habis semuanye, pukul lagi
hingga lembut.
Masukkan susu sedikit2 kacau perlahan, akhir sekali masukkan tepung dan kacau rata.
Meringue : 2 biji telur putih ) pukul hingga kembang dan
4 sudu gula kastor ) gebu + vanilla
1/2 tsp vanilla
Setelah adunan kek rata masukkan meringue kacau rata. Acuan digriskan
atau dilapis dgn wax paper (kertas kek)
Panaskan oven - 175'c bakar selama 45 mnit
Semasa membakar pan oven dibubuh air supaya tidak hangus..letakkan
talam kek di dalam air tadi dan bakar.
No comments:
Post a Comment