Assalamualaikum . Selamat Datang ke Blog Mutiara Masakan . TERATAK D'PINGGIRAN . Terima kasih kerana sudi melawat blog masakan ini .

Sunday, 9 October 2011

LAGSAGNA

Bahan-bahan :  (filing)

2 sudu Minyak zaitun
2 batang lobak merah disagat kasar
2 biji bawang besar dipotong dadu
2 tin Prego (klasik + keju herb)
1 kg daging ayam campur
1 tin cendawan (cap rex)
1 cubit oregano
2 cubit rosmary
1 cubit pasli
Mozella (secukup nye)
Lada hitam

Cara-cara:

Panaskan minyak zaitun goreng bawang besar hingga wangi campurkan lobak
merah dan daging hancur dan prego.  Masukkan cendawan, oregano, rosemary,
mozarella dan black paper kacau lagi.


Quice :  Bawang besar, bawang putih, halia dicincang.  Ditumis dgn minyak
              zaitun hingga naik bau masukkan lobak parut + sosej (5 btg),
              cendawan hiris, mushroom sup, kiub ayam, kacang peas (fresh)
              cheese mozarella (byk lagi sedap). ambil 4 biji telur + 150ml
              susu segar + black papper.  Kacau + dlm cheese pastri..bakar
              selama 1 jam - 180'c

Pastri Quice :  300 gm tepung gandum
                        150 gm butter
                         air sejuk (ice)
                     
                         Gaul rata dan simpan dlm peti sejuk


White sos :  2 s/b butter
                    2 s/b tepung
                    fresh milk
                    Kacau tepung + butter (satukan) akhir masukkan susu kacau
                    atas api perlahan hingga likat + cheese 2 gengam

         ___________________   cheese
         ---------------------------   white sos
         ---------------------------   filing
         ---------------------------   lagsagna   (cara susun atur lagsagna)
         ---------------------------   cheese         buat hingga habis
         ---------------------------   white sos
         ---------------------------   filing
         ---------------------------   Lagsagna

No comments:

Post a Comment