Bahan - bahan :
* 1 kg daging lembu (direbus dengan sedikit garam hingga empuk dan diketuk dan disiat - siat)
* 1 mangkuk santan (diambil dari 2 biji kelapa)
* 4 batang serai
* cili kering secukup pedas
* 10 ulas bawah merah
* 5 ulas bawang putih
* garam dan gula
* 2 sudu besar rempah biji (digoreng tanpa minyak dan ditumbuk kasar)
* beberapa biji lada kering (digoreng tanpa minyak dan dipotong halus)
Cara - cara :
* daging yang telah disiat diketepikan .
* bawang merah , bawang putih , serai diblend hingga hancur .
* satukan semua bahan2 yang telah dikisar besama daging tadi dan santan .
* masakkan diatas api yang sederhana . kacau supaya tidak melekat .
* rasa garam dan gula . biarkan sehingga daging kering . (kacau sesekali supaya daging tidak hangus)
* apabila rendang telah kering masukkan rempah tumbuk dan lada kering . Kacau sehingga rata . Biar sehingga rendang betul2 kering dan berderai . siap
* beberapa biji lada kering (digoreng tanpa minyak dan dipotong halus)
Cara - cara :
* daging yang telah disiat diketepikan .
* bawang merah , bawang putih , serai diblend hingga hancur .
* satukan semua bahan2 yang telah dikisar besama daging tadi dan santan .
* masakkan diatas api yang sederhana . kacau supaya tidak melekat .
* rasa garam dan gula . biarkan sehingga daging kering . (kacau sesekali supaya daging tidak hangus)
* apabila rendang telah kering masukkan rempah tumbuk dan lada kering . Kacau sehingga rata . Biar sehingga rendang betul2 kering dan berderai . siap
No comments:
Post a Comment