Bahagian bawah:
600 gm Beras Pulut (direndam selama 4 jam)
300 ml santan pekat
300 ml air
1 1/2 s/teh garam
cara-cara:
* Pulut yg telah direndam ditoskan
* Campurkan kesema bahan2 pulut - dikukus selama 30 minit
* Angkat dan tekan dgn senduk kayu yg dicelup air atau dibungkus dgn
plastik elak dr melekat
p/s : Sediakan talam berukuran 11" x 11" di basahkan dgn air dan
dialaskan dgn plastik berukuran 14-16"
Bahagian Atas/kepala:
300 gm gula pasir
100 gm tepung kastard (yellow)
400 ml santan pekat
400 ml air ) dimesin dan
Daun pandan ) diambil airnye
6 biji telur (size A)
1/2 s/teh esen vanilla (utk menghilangkan hanyir telur)
1/2 s/teh garam
sedikit pewarna hijau
Cara;cara:
* Campurkan kesemua bahan-bahan dan dikacau hingga rata
* Tapiskan adunan tadi
* Masak kesemua adunan dengan api yg perlahan sehingga agak pekat
tetapi jgn pekat sgt...agak2 cari nak ke pekat
* Curahkan ke atas pulut tadi
* Kukus dengan api perlahan selama 1/2 jam
* Pastikan tutup kukus kering sewaktu memasukkan talam
No comments:
Post a Comment