BAHAN - BAHAN :
600 gm tepung gandum
3 sudu besar minyak
garam dan gula secukup rase
Air sejuk secukup nye
600 gm tepung gandum
3 sudu besar minyak
garam dan gula secukup rase
Air sejuk secukup nye
CARA :
Panaskan sedikit minyak...masukkan kedalam tepung dan gaul hingga menjadi spt. serbuk roti...
Garam dan sedikit gula dimasukkan dlm air tadi kacau rata dan
masukkan ke dlm adunan tepung..uli lar hingga betul2 rata.
Leperkan adunan tepung td dan gulung baru lar dipotong mengikut besar mane dikehendaki..ketepikan
BAHAN - BAHAN INTI :
4 biji ubi kentang (dipotong dadu dibasuh dan ditoskan)
100 gm daging dihiris kecil2
lada kering (ikut suka pedas) ) dikisar
1/2" halia )
1 btg serai ) bersama
1 ulas bawang putih )
1 labu bawang besar (dipotong dadu)
2 sudu makan rempah daging
garam/gula
Minyak utk menumis
CARA :
Panaskan minyak tumis bawang besar dan masukkan bahan yg dikisar dan rempah biar naik bau masukkan daging dan kentang..gaul rata dan masukkan air secukupnye..rase garam gula biar masak diatas api hingga kentang empuk..sejukkan dan barulah dibuat...
No comments:
Post a Comment