Bahan-bahan (A)
200 gm ubi keladi
20 gm tepung ubi
1 1/2 s/t garam
700 ml air
300 ml santan pekat
(B)
200 gm Ubi Keladi - buang kulit dan dipotong dadu - basuh dan
ditimbangCara-cara membuat :
1. Panaskan kukusan
2. Guna talam berukuran 10" x 10" dibasahkan dgn sedikit air dan dilapiskan
dengan plastik tahan panas - ketepikan
3. Bancuh kesemua bahan (A) kacau rata2 dan tapis
4. Masak di atas api perlahan hingga naik wap dan masukkan ubi keladi tadi
dan kacau lagi jgn sampai pekat dan angkat
5. Curahkan ke dalam loyang td dan kukus dengan api sederhana selama
25 minit
Bahan-bahan lapisan atas:
100 gm tepung gandum
250 gm gula halus
4 biji telur (gred A)
200 ml santan pekat
400 ml air
pewarna ungu dan perasa keladi
cara-cara:
1. Satukan semua bahan-bahan kacau rata dan tapiskan, masukkan di dalam periuk
masak perlahan hingga sedikit pekat
2. Curahkan ke lapisan bawah yg telah dicakar dgn garfu terlebih dahulu
3. Kukus selama 30 minit..talam keladi hendak lah disejukkan terlebih bahulu sebelum
dipotong...
No comments:
Post a Comment