(Tkasih berkongsi masakan..laksam yg paling diminati - Atheirah rakan FB)
Laksam
utk laksam ( 2-3 orang )
3 cwn tpg beras
4 cwn air suam
utk kuah
Ikan(direbus,dibuang tulang)-mcm nk buat laksa tuh
Sdkt halia
Sdkt bwg putih
Sdkt bwg merah/besar
Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam pon ok
Santan
Asam keping
Sdkt garam
ulam2an
timun,kcg panjang,taugeh,daun kesum(dipotong halus)
sambal cili
cili merah
belacan
garam
limau
Cara-cara
1.Cara buat laksam: Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak
2.Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis
3.Untuk kuah: kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.
4.Untuk cili: cili merah tumbuk dgn belacan,tambah grm skit dan perahkan limau
No comments:
Post a Comment