Sumber: Pn. Rahayu Samsu.
(Telah dicuba di dapur rozie shah)
Bahan (A)
1) 4 cawan beras basmati.
2) 4 cawan air.
3) 1/2 cawan susu cair.
4) 3 biji tomato (dicincang)
5) 1 batang serai (diketuk)
6) 2 helai daun pandan.
7) 1 kiub pati ayam.
8) 1 sudu teh garam.
9) Pewarna hijau, merah dan kuning.
10) 1 sudu makan minyak sapi.
11) 2 sudu makan marjerin.
Bahan (B) ~ Bagi Menumis.
1) 3 kuntum bunga cengkih.
2) 3 biji buah pelaga.
3) 2 kuntum bunga lawang.
4) 1 inci kulit kayu manis.
5) 1 inci halia (ditumbuk)
6) 3 biji bawang merah (ditumbuk)
7) 1 ulas bawang putih (ditumbuk)
Cara Membuatnya:-
1) Panaskan minyak sapi dan marjerin di dalam periuk.
2) Masukkan bahan tumis, serai dan daun pandan. Goreng sehingga naik bau.
3) Masukkan air dan garam. Biarkan sehingga mendidih.
4) Masukkan susu cair, kiub pati ayam, tomato dan beras. Kemudian kacau rata.
5) Masaklah seperti nasi biasa.
6) Apabila nasi hampir kering, letakkan satu warna pada satu tempat yang berlainan.
7) Biarkan sehingga nasi masak dan kering. Kemudian gembur2kan supaya warna tadi rata pada keseluruhan nasi.
8) Sebelum dihidangkan, hiaskan dengan taburan bawang goreng dan daun bawang.
Boleh lah dihidang bersama kuah kari ayam/daging..kurma..ayam masak merah.dan bersama acar mentah
Play Online Casino Sites
ReplyDeleteOnline casinos in Malaysia are usually licensed and operated by 온카지노 the government of 카지노 China. The games from the gaming operators are then integrated 인카지노 into the Rating: 5 · 1 vote