Bahan-bahan:
1 ekor ayam dipotong 12 ketul
3 s/b rempah kurma
2 cawan santan pekat
Bunga lawang
Kulit kayu manis
Buah pelaga
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
2 biji tomato
2 biji kentang
Lada hijau/merah utk hiasan
1 s/t serbuk kunyit
Sedikit garam/gula
Sedikit minyak utk menumis
Cara-cara membuat:
1. Ayam dibersihkan dan ditoskan
2. Bawang besar, putih dan halia dikisar separuh halus, dibancuh dengan serbuk
kurma bubuh sedikit air
3. Panaskan minyak tumis bahan-bahan kisar dan kulit kayu manis, pelaga,
bunga lawang hingga wangi
4. Masukkan ayam biar separuh masak, jika kering bubuh sedikit air
setelah itu masukkan santan biar mendidih, jangan lupa masukkan kentang yg
telah dipotong 4
5. Apabila sudah empuk masukkn tomato yg dibelah 2 dan lada merah/hijau
Sedap dimakan bersama dengan nasi minyak, nasi tomato, nasi beriani
No comments:
Post a Comment