Bahan-bahan:
Kulit popia
600 gm tepung gandum
2 1/2 cawan air
1 s/b cuka
3 s/b minyak
Campurkan semua bahan dan uli buat doh, panaskan kuali leper sapukan
sedikit minyak lenserkan tepung biar masak dan angkat buat hingga habis
baru lah di bubuh intinye
Intinya :
2 biji sengkuang
1 batang lobak merah
100 gm kacang panjang
Taugeh
udang segar
100 gm udang kering
4 keping tahu
1 s/b lada sulah
3 ulas bawang putih ) dicincang
3 ulas bawang merah )
Cara-caranya:
Tumiskan bawang putih + merah kemudian masukkan udang hidup + udang
kering serta lada sulah.
Kemudian masukkan ubi sengkuang, lobak merah... apabila sudah layu
masukkan kacang panjang kacau rata akhir sekali rasa lah garam serta
gula secukup rasa
Kuahnya:
20 tangkai lada kering
2 labu bawang putih
cuka secukup masam
1/2 cawan gula
1 s/t garam
cili kering direbus supaya lembut, mesin semua hingga halus kemudian
di masak di atas api perlahan hingga pekat
No comments:
Post a Comment