Assalamualaikum . Selamat Datang ke Blog Mutiara Masakan . TERATAK D'PINGGIRAN . Terima kasih kerana sudi melawat blog masakan ini .

Tuesday, 21 June 2011

PUTERI SERI AYU

Bahan-bahan:

5 biji telur gred A
2 1/4 gelas tepung gandum
2 gelas gula pasir
1 gelas santan pekat
1 c/t ovelatte (quick 75)
Beberapa helai daun pandan(dikisar dgn santan)
Pewarna hijau

Kelapanya :

1/2 biji kelapa muda yang telah dibuang kulit ari dan diparut
1 s/b tepung sagu/jagung
sedikit garam

Campurkan semua dan gaul rata

Cara membuatnye:

1.  Telur dipukul hingga kembang dan ringan serta keputihan, setelah itu campurkan
     gula dipukul lagi hingga adunan kental baru masukkan ovelatte masih dipukul
     lagi anggaran 15 minit.
2.  Selepas itu baru masukkan tepung berselang seli dengan santan hingga habis
3.  Panaskan kukusan, sementara mendidih masukkan sedikit kelapa tadi ke dalam acuan
     dan ditekan sedikit dan dikukus selama 3 minit.
4.  Akhir sekali masukkan adunan kedalam acuan yg berisi kelapa dlm 3/4 paras acuan
     kukuslah selama 10 - 15 minit  

No comments:

Post a Comment