Resepi ini diberi oleh kak Yah Kelantan semasa duduk di Langkawi ...terima kasih
Bahan-bahan :
7 biji lada hijau (lada khas utk buat solok)
1/2 biji kelapa muda diparut
1/2 biji kelapa tua utk santan
3 ekor ikan kembung (diambil isi saje)
8 ulas bawang merah
1/2 " halia
Gula dan garam secukup rasa
Asam keping
Cara membuatnya:
1. Lada dibersihkan dan dibelah dua jangan sampai putus dan dibuang biji, rendam
sebentar
2. Bawang, halia dan isi ikan ditumbuk. Kelapa muda tadi digoreng tanpa minyak
di dalam kuali hingga naik wangi
3. Selepas itu ditumbuk bersama bawang tadi hingga lumat. Masukkan rencah
tadi didalam mangkuk dan masukkan garam dan gula mengikut rasa
4. Kemudian isikan ramuan tadi ke dalam lada yg telah dibelah, dan direndam
di dalam santan pekat bersama asam keping, masak di atas api sederhana hingga
santan agak kering dan angkat utk dihidang.
No comments:
Post a Comment