Assalamualaikum . Selamat Datang ke Blog Mutiara Masakan . TERATAK D'PINGGIRAN . Terima kasih kerana sudi melawat blog masakan ini .

Wednesday, 21 December 2011

TALAM UBI KAYU

Bahan-bahan

700 gm ubi kayu (diparut dan ditoskan air nye)
100 ml santan pekat
300 ml air
250 gm gula kastor
Pewarna kuning

Cara-cara

*  Panaskan kukusan
*  Digaulkan rata semua bahan2 td dan masak di atas api perlahan hingga pekat
*  Tuang didalam talam 10" x 10" X 1" yg dibasahkan dan dialas plastik
    dan kukus selama 25 minit dan angkat dan cakarkan ubi yg telah dimasak dgn
    garfu...

Bahagian kepala :

bahan-bahan

70 gm tepung beras (cap gajah/teratai)
50 gm tepung jagung/ubi
1 1/2 tsp garam
300 ml santan pekat
700 ml air

cara-cara

*  Bancuh semua bahan-bahan di atas tapis dan masukkan ke dalam periuk
    masak lah sehingga sedikit pekat dan tuang ke ubi tadi dan kukus lah selama
    25 minit dengan api perlahan...




 

No comments:

Post a Comment